Βιολογικές Θεραπείες
Τι σημαίνει ο όρος «Βιολογική θεραπεία;»
Ο όρος «βιολογική εφαρμογή» ή «βιολογική θεραπεία» ακόμα και σήμερα παρερμηνεύεται ή συγχέεται με τις κλασικές θεραπείες. Αλλά η ουσία είναι ότι δεν προκαλεί παρενέργειες.

Η αποτελεσματική βιολογική θεραπεία προϋποθέτει την κατανόηση των βιοχημικών μηχανισμών και του γενετικού υπόβαθρου της ασθένειας, για να εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία, η οποία θα ρυθμίσει παραμέτρους έτσι ώστε η φυσιολογία μας να λειτουργεί φυσιολογικά χωρίς παρενέργειες.

Επίσης, η Βιολογική θεραπεία στηρίζεται στο γεγονός ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο μια βιολογική μηχανή αποτελούμενη απο βιολογικά όργανα, αλλά ένα πολυεπιπεδο ον, ένα ενιαία ψυχοοργανικό σύνολο.

Η βιολογική θεραπεία διεγείρει ένα ή πολαπλά ανθρώπινα συστήματα, ενεργοποιεί πολλούς φυσικούς μηχανισμούς με αποτέλεσματα την αυτοθεραπεία του οργανισμού.

Το κέντρο μας ανέπτυξε και συνεχίζει να αναπτύσει τέτοιες μεθολογίες προς όφελος του ασθενεί και προσπαθεί να τις τεκμηριώνει επιστημονικά.

Δύο τέτοιες τεχνικές είναι η χρήση και εφαρμογή του πλούσιου σε αιμοπετάλια αυτόλογο πλάσμα (PRP) και οι Βιο-οιξειδωτικές Θεραπείες-Θεραπείες με Υπεροδείδιο του Υδρογόνου (Η2Ο2) και Όζον (Ο3).

Τι είναι το PRP και από τι αποτελείται;
Το ειδικά επεξεργασμένο πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma) είναι βιολογικό υλικό που λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή εμπλουτισμένο σε αιμοπετάλια και άλλα κύτταρα όπως βλαστοκύτταρα και σε ενδογενείς πρωτεΐνες. Ο ορός αυτός που παράγεται, δεν έχει ερυθρά αιμοσφαίρια, έχει λευκά αιμοσφαίρια, και έχει περίπου πενταπλάσια πυκνότητα αιμοπεταλίων από το ολικό αίμα και μεγάλο αριθμό αυξητικών παραγόντων όπως VEGF, TGF, IGF-1, IGF-2, ιντερλευκίνες κ.λ.π. , ουσίες που έχουν αυξητική και άλλες διεγερτικές δράσεις. Η λεπτομερής περιεκτικότητα σε ουσίες διαφέρει από μέθοδο σε μέθοδο αλλά σε γενικές γραμμές ο στόχος είναι ο ίδιος : ανακατασκευή ή αναγέννηση των ιστών όπου χρησιμοποιούνται , επιτάχυνση της επουλωτικής διαδικασίας, καταστολή της φλεγμονής και γενικότερα αλλαγή του τοπικού περιβάλλοντος προς όφελος των υγιών ιστών.
Ποιες βιοχημικές λειτουργίες ευοδώνει το PRP;
Το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα χρησιμοποιείται στην ιατρική σε πολύ ευρύ πεδίο. Ενδεικτικά έχει χρήση στη Νευρολογία, Δερματολογία, Πλαστική Χειρουργική, Οδοντιατρική, Καρδιολογία, Ρευματολογία και ιδιαίτερα στην Ορθοπαιδική. Ήδη έγιναν μεγάλες κλινικές μελέτες και αρκετές είναι σε εξέλιξη ακόμη, με καλά αποτελέσματα στις τενοντίτιδες , στις χόνδρινες κακώσεις, στην οστεοαρθρίτιδα και στην ορθοπαιδική χειρουργική ιδιαίτερα την αρθροσκοπική. Η έγχυση των ουσιών αυτών μέσα στους φθαρμένους και ερεθισμένους τένοντες , σε αρθρώσεις με χόνδρινες βλάβες είτε από τραυματισμό είτε από οστεοαρθρίτιδα, σε συνδεσμικές βλάβες καθώς και κατά την ώρα του χειρουργείου στη συρραφή μαλακών μορίων ( μυών ,τενόντων , συνδέσμων) φαίνεται να επιταχύνει την επανορθωτική διαδικασία, να βελτιώνει τα συμπτώματα και να επιταχύνει τη θεραπεία όπου αυτή είναι εφικτή. Συνήθως απαιτούνται επανειλημμένες εγχύσεις ο αριθμός των οποίων καθορίζεται από την πάθηση και τη μέθοδο επεξεργασίας.

Μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η εύκολη διαθεσιμότητα κι η απόλυτη συμβατότητα του υλικού μιας και λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή, η γρήγορη κι εύκολη διαδικασία λήψης κι έγχυσής του, οι ελάχιστες παρενέργειες και το χαμηλό κόστος. Επίσης, επειδή είναι βιολογική θεραπεία δρα μακροπρόθεσμα χωρίς να απαιτείται μεγάλη επαναληψιμότητα όπως γίνεται με τα φάρμακα.

Ποιες είναι οι εφαρμογές του;
 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Ρήξη μηνίσκου
 • Επικονδυλίτιδα
 • Τενοντίτιδα
 • Μυϊκές θλάσεις και διατάσεις συνδέσμων
 • Ρήξη Αχίλλειου τένοντα
 • Διαστρέμματα γονάτου και ποδοκνημικής
 • Τενοντοελιτρίτιδες
 • Θλάσεις προσαγωγών – τετρακεφάλων
 • Ενθεσοπάθειες
 • Τενοντοπάθειες ώμου
 • Αναγέννηση προσώπου
 • Βελτίωση τριχόπτωσης κεφαλής

Για επιτυχημένη έγχυση και γενικά θεραπεία με PRP, σημαντικό ρόλο παίζει η εμπειρία, η ειδίκευση του ιατρικού επιτελείου, όπως επίσης και υψηλά στάνταρ ήθους και δεοντολογίας.

Τι είναι οι βιο-οξειδωτικές θεραπείες;
Οι βιο-οξειδωτικές θεραπείες (θεραπείες με Υπεροξείδιο του Υδρογόνου [H2O2] και Όζον [O3]) έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια και πρωτοεμφανίστηκαν σε Ιατρικά περιοδικά το 1920. Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σε πολλά ερευνητικά κέντρα σε όλο τον πλανήτη. Πρώτος, ο Αμερικανός ερευνητής Dr. Charles H. Farr προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ στην Ιατρική το 1993 για την έρευνά του στο Υπεροξείδιο του Υδρογόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ζωή και για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Κοκκιοκύτταρα, είδος λευκών αιμοσφαιρίων, παράγουν H2O2, το οποίο είναι αμυντικός μηχανισμός εναντίον οργανισμών όπως βακτήρια, παράσιτα και ζυμομύκητες που προσβάλουν τον οργανισμό. Επίσης, το H2O2 είναι ρυθμιστής ορμονών και του σακχάρου του αίματος, αλλά είναι και γνωστό σαν απολυμαντικό, αντισηπτικό και οξειδωτικό στην φαρμακοβιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων. Θεραπευτικά, έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για διαταραχές κυκλοφορικού, ασθένειες πνευμόνων, παρασιτικές λοιμώξεις, και άλλες ανθρώπινες διαταραχές.
Τι είναι το όζον (Ο3);
Το Όζον (O3) είναι μια ενεργοποιημένη μορφή οξυγόνου με επιπλέον ενεργά ηλεκτρόνια και χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά ως απολυμαντικό στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Αργότερα, το όζον χρησιμοποιήθηκε ως αντισηπτικό για θανάτωση βακτηριδίων, ιών και ζυμομυκήτων. Επίσης, το όζον περιλαμβάνονταν σε μεγάλες ερευνητικές μελέτες στην Γερμανία το 1930. όπου χρησιμοποιήθηκε στο να βοηθήσει ασθενείς που υπέφεραν από την νόσο του Crohn, κολίτιδα, καθώς και για καταστροφή ιών όπως της ηπατίτιδας, του έρπητα, του μεγαλοκυταροιού και πρόσφατα του HIV. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί και ως ρυθμιστής σε χρόνιες φλεγμονές, στον σακχαρώδη διαβήτη και σε οφθαλμολογικές παθήσεις και ασθένειες του κυκλοφορικού. Σήμερα στην παραγωγή του όζοντος για ιατρική χρήση, χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες συσκευές που παράγουν ένα εύρος πυκνοτήτων αερίου μίγματος Ο2/Ο3. Για κάθε είδους εφαρμογής χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες πυκνότητες και ποσότητες μίγματος με καθορισμένα πρωτοκόλλα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία του Όζοντος.

Το H2O2 και το O3 έχουν προσφέρει σημαντικά στην θεραπεία πολλών ανθρώπινων ασθενειών. Όσον αναφορά τους κλινικούς γιατρούς και ερευνητές, μπορούν και αυτοί να είναι αποτελεσματικοί με φυσικές και φθηνές μεθόδους εφαρμόζοντας στην ιατρική πράξη τις σύγχρονες γνώσεις των οξειδωτικών θεραπειών. Σήμερα, η έρευνα με όζον στην Ιατρική εφαρμόζεται στην Γερμανία, Κούβα, Ρωσία σε συνεργασία και με την υποστήριξη των κυβερνήσεων και πολλών πανεπιστημίων. Επίσης, η έρευνα εφαρμόζεται λιγότερο στις ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Αίγυπτο, Ινδία, Ελλάδα κ.λ.π.

Ιδιότητες και ιατρικές χρήσεις του όζοντος;
  • Το όζον έχει γίνει το στοιχείο της επιλογής από τη βιομηχανία για να απολυμαίνεται πόσιμο νερό των πόλεων και να εξυγιαίνεται το ακατάλληλο για χρήση νερό διαμέσου μιας σειράς εφαρμογών. Επίσης, χρησιμοποιείται στην βιομηχανία τροφίμων για να καταστέλλει τα υποστρώματα ανάπτυξης βακτηρίων στο πόσιμο νερό και σε επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Τα τελευταία 60 χρόνια, περισσότερες από 12 μεθόδους έχουν αναπτυχθεί στην εφαρμογή της οζονοθεραπείας, όπου μικρές ποσότητες O3 προστίθενται σε καθαρό Ο2 και παράγεται ιατρικό μίγμα Ο2/Ο3 από συσκευές που λέγονται ιατρικοί οζονιστήρες
  • Μέθοδοι για ασφαλή οζονοθεραπεία είναι: ενδομυϊκή ένεση, ενδοαρθρική έγχυση, μικρή και μεγάλη αυτοαιματοθεραπεία, εφαρμογή οζονοποιημένου νερού, μεθοδολογία έκθεσης σε ατμόσφαιρα όζοντος, θεραπεία με ασκό, εφαρμογή οζονοποιημένου λαδιού εξωτερικά και εμφύσηση όζοντος στο ορθό.
  • Το H2O2 δημιουργείται στην ατμόσφαιρα όταν η υπεριώδης ακτινοβολία χτυπάει το O3 παρουσία υγρασίας. Αυτή είναι και η αιτία που το H2O2 σχετίζεται απόλυτα με το O3 . Έχει βρεθεί σε πολλές θεραπευτικές πηγές παγκοσμίως όπως σε Πορτογαλία, Γαλλία και Καναδά. Είναι σημαντικός παράγοντας για τη ζωή των φυτών και των ζώων. Όπως το όζον, χορηγείται κάτω από συγκεκριμένες συγκεντρώσεις σε ενδοφλέβιο ορό, λήψη από το στόμα, σε απολύμανση πληγών, λουτρά, ψεκασμό στο σώμα, σαν ενέσιμο στις αρθρώσεις, και σε ενδομυϊκές ενέσεις στα σημεία του πόνου.

Σήμερα λόγω της εύκολης τιτλοποίησης και ασφαλούς παραγωγής του ιατρικού μίγματος Ο2/Ο3 από ιατρικούς οζονιστήρες την στιγμή που χρειάζεται, η χρήση του H2O2 έχει περιοριστεί σε εξωτερικές εφαρμογές.

Βιβλιογραφία
1. V. Bocci. “Ozone therapy today”. In Ozone in Medicine: Proceedings, 12th World Congress of International Ozone Association (Zurich 1993).

2. J. Varvo. “Ozone application in cancer cases”. In Medical application of Ozone, Edited by Iulius Laraus (Norwalk) (Pan-American committee 1983).

3. C. H. Farr. “The therapeutic use of H2O2” Townsend letter for Doctors. 1987.

4. Sylvia Menentez et al. “Ozone Therapy and Magnetotherapy” New methods for the rehabilitation of patients with simple chronic glaucoma” In Proceedings: Ozone in Medicine; 12th World Congress of International Ozone Association (Zurich 1995)

5. N. M. Robedinsky et al. “Effectives of O3 therapy in the treatment of condylomatosis in women” Ozone in Biology and Medicine. (Niz. Novgorod: Ministry of Public Health of Russia Federation, 1992.

Bioharmony – Βιολογικές Θεραπείες

Για πληροφορίες, γράψτε μας
e-mail στο info@bioharmony.gr
ή καλέστε μας στο 210.88.17.124

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Χέυδεν 21, Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα
Τηλ: 210.88.17.124
E-mail: info@bioharmony.gr

Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00 - 18:00
Σάββατο: 10:00 - 14:00
Κυριακή: Κλειστά

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Χέυδεν 21, Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα
Τηλ: 210.88.17.124
E-mail: info@bioharmony.gr

Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00 - 18:00
Σάββατο: 10:00 - 14:00
Κυριακή: Κλειστά

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ