Ρεφλεξολογία

Τι είναι η ρεφλεξολογία;

Η ρεφλεξολογία είναι μία συμπληρωματική αγωγή υγείας. Εξασκείται με τα χέρια και βασίζεται στην αλληλεπίδραση ορισμένων σημείων του σώματος με αντίστοιχες περιοχές και όργανα του οργανισμού. Εφαρμόζεται κυρίως στα πόδια και στα χέρια, μέσω ειδικών πιέσεων και τριβών, ενισχύοντας έτσι την ορθή λειτουργία των σχετικών οργάνων και ανατομικών δομών του οργανισμού.

Είναι συμπληρωματική ή εναλλακτική μέθοδος;

Ως εναλλακτική θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε μία ολοκληρωμένη μέθοδο πρόληψης – διάγνωσης – θεραπείας. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα που χρησιμοποιούμε το λεγόμενο δυτικού τύπου σύστημα υγείας, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία εναλλακτική για εμάς προσέγγιση. Η ρεφλεξολογία χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική αγωγή της ιατρικής, όχι ως εναλλακτική μέθοδός της. Μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σε πολλές περιπτώσεις, όμως όπως και οι περισσότερες επιστήμες υγείας, έτσι και αυτή δεν αποτελεί ένα σύνολο από μόνη της. Σαφέστατα όμως μπορεί να συμβάλει στην υγεία του οργανισμού.

Επιβεβαιώνεται επιστημονικά;

Υπάρχει πληθώρα επιστημονικών αποδείξεων. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως διεξάγονται σε παγκόσμιο επίπεδο όλο και περισσότερες έρευνες, με τον ρυθμό τους να ανεβαίνει συνεχώς. Ενδεικτικά στο PubMed, μία πολύ σημαντική μηχανή αναζήτησης σχετικά με θέματα υγείας,  μπορείτε να βρείτε δεκάδες εξ αυτών στα αγγλικά. Αντίστοιχα, στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Μελέτης και Έρευνας της Ρεφλεξολογικής Αγωγής είναι διαθέσιμες πολλές μελέτες σχετικά με την ρεφλεξολογία, μεταφρασμένες στα ελληνικά. Αναλύοντας αυτές τις μελέτες, θα παρατηρήσουμε πως η ρεφλεξολογία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία.

Είναι αρχαία ή σύγχρονη επιστήμη;

Σε αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, παρατηρούμε αναφορές περί ανυποδησίας, δηλαδή για το ξυπόλητο περπάτημα στο έδαφος. Αυτά μπορεί να προέρχονται είτε από διάφορα ιστορικά κείμενα, είτε από την μυθολογία. Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει πως η ανυποδησία στο χώμα και γενικά σε ανώμαλο έδαφος, προσέφερε στα πέλματα πιέσεις, πιθανώς αντίστοιχες με της ρεφλεξολογίας.

Η ρεφλεξολογία όπως την γνωρίζουμε, ουσιαστικά ξεκίνησε την δεκαετία του 1930 από την Eunice Ingham, μία φυσιοθεραπεύτρια από την Αμερική. Μέσα σε βάθος ετών, μέσω διαδικασίας δοκιμής και σφάλματος σε πολλούς ασθενείς, ανάλογα με το πρόβλημα του καθενός και τα σημεία που πίεζε, χαρτογράφησε τις ανακλαστικές περιοχές (reflex) των ποδιών και των χεριών. Οι οποίοι ρεφλεξολογικοί χάρτες αποτέλεσαν την βάση για αυτούς που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Πώς εξηγείται η λειτουργία της;

Οι επιστημονικές επιβεβαιώσεις που έχουμε αυτήν την στιγμή στα χέρια μας προέρχονται από έρευνες οι οποίες επαναλαμβάνουν την εγκυρότητά τους σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού, σε διαφορετικές κοινωνίες, σε διαφορετικό τόπο και χρόνο. Έχουμε δηλαδή επιβεβαίωση μέσω στατιστικής παρατήρησης, παρ’ όλο που δεν έχει εξακριβωθεί ο ακριβής μηχανισμός λειτουργίας της.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ολοένα και αυξανόμενη δραστηριοποίηση σχετικά με την έρευνα της δράσης της ρεφλεξολογίας. Βάσει ανάλυσης αυτών των στοιχείων, έχουν διατυπωθεί βάσιμες θεωρίες πως εμπλέκονται ρυθμιστικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί του κυκλοφορικού και του νευρικού συστήματος που επιδρούν τόσο στην αποκατάσταση της ομοιόστασης όσο και στην αντιμετώπιση του πόνου.

Πού μπορεί να βοηθήσει;

Η ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει σε πολλές παθήσεις, σε διαφορετικό βαθμό στην καθεμία. Ενδεικτικά ακολουθούν κάποια θέματα υγείας στα οποία μπορεί να δράσει στην βελτίωσή τους: Άγχος, στρες, κατάθλιψη, ατονία, κόπωση, αϋπνία, ζάλη, δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γενική καταπολέμηση πόνου, διαταραχές λόγω κλιμακτηρίου, γυναικολογικά προβλήματα περιόδου και πολλά ακόμα.

Πόσο διαρκεί μία συνεδρία;

Μία συνεδρία ρεφλεξολογίας συνήθως διαρκεί 45 – 60 λεπτά. Η ακριβής χρονική διάρκεια εξαρτάται από τις ανάγκες και τα ζητήματα υγείας του εκάστοτε δέκτη. Κατά την πρώτη συνεδρία, γίνεται λήψη ιστορικού για την καλύτερη ενημέρωση και αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑΣ

Συσχέτιση ρεφλεξολογικών σημείων με εγκεφαλικές δομές

Είναι γνωστό πως στην ρεφλεξολογία, η πίεση σε ορισμένα σημεία στο πέλμα, μπορεί να έχει άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο σε διάφορα σημεία ή όργανα του σώματος. Πάνω σε αυτό έρχεται να προσθέσει περισσότερα στοιχεία μία έρευνα που διενεργήθη στην Ιαπωνία το 2008. Επιστήμονες...

Οφέλη του ξυπόλητου περπατήματος σε λιθόστρωτο έδαφος

Αρκετός κόσμος νιώθει πως το ξυπόλητο περπάτημα τον απελευθερώνει, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που όταν περπατάνε με γυμνά πόδια στην άμμο της παραλίας ή στο χώμα της αυλής τους μία ηλιόλουστη ημέρα, χαριτολογόντας αναφέρουν πως νιώθουν την σύνδεσή τους με την μητέρα...

Bioharmony – Ρεφλεξολογία

Για πληροφορίες, γράψτε μας
e-mail στο info@bioharmony.gr
ή καλέστε μας στο 210.88.17.124

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Χέυδεν 21, Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα
Τηλ: 210.88.17.124
E-mail: info@bioharmony.gr

Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00 - 18:00
Σάββατο: 10:00 - 14:00
Κυριακή: Κλειστά

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Χέυδεν 21, Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα
Τηλ: 210.88.17.124
E-mail: info@bioharmony.gr

Δευτέρα έως Παρασκευή: 10:00 - 18:00
Σάββατο: 10:00 - 14:00
Κυριακή: Κλειστά

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ